Θέματα Κόπωσης φτερωτής συμπιεστή

Εάν το υλικό φτερωτής του συμπιεστή δεν είναι τόσο ισχυρό όσο θα έπρεπε να είναι, η φυγόκεντρος δύναμη θα προκαλέσει το υλικό να ρέει μακριά από το κέντρο. Σε αυτές τις υψηλές ταχύτητες τα μόρια του υλικού της επιφάνειας δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αυτό που είναι γνωστό ως «φλούδα πορτοκαλιού» , η οποία συνδέεται συχνά με την υπερβολική ταχύτητα.

Κόπωση – Κατανόηση Ορίων Αντοχής

Όταν ένας τροχός συμπιεστή έχει αποδυναμωθεί θα αρχίσει να δείχνει σημάδια κόπωσης. Για παράδειγμα, αν λυγίσει ένα κομμάτι αλουμινίου προς τα πίσω και προς τα εμπρός αρκετές φορές τελικά θα σπάσει.

Όσον αφορά τη κόπωσης συμπιεστή, οι λεπίδες εκτίθενται σε συνεχή κύκλο θετικού και αρνητικού στρες που προκαλείται από την γρήγορη και στη συνέχεια αργή περιστροφή. Καθώς η φτερωτή συμπιεστή φτάνει στην μέγιστη ταχύτητα, τα πτερύγια κάμπτονται προς τα πίσω και στη συνέχεια δεδομένου ότι επιβραδύνει επανέρχονται πίσω στη θέση τους. Η συνεχής επανάληψη της κίνησης αυτής προκαλεί συνεχής κόπωση.

Τελικά το συνεχές στρεσάρισμα θα καταστεί υπερβολικό με αποτέλεσμα οι λεπίδες θα φθάσουν στο όριο αντοχής τους και θα οδηγηθούμε στο να σπάσουν προκαλώντας την αποτυχία του τούρμπο. Ως εκ τούτου εάν η αντοχή του υλικού είναι πολύ μικρότερη από ό, τι θα έπρεπε να είναι η φτερωτή του συμπιεστής θα σπάσει από την κόπωση πολύ νωρίτερα από ό, τι αν είχε χρησιμοποιηθεί μια ισχυρότερη φτερωτή. Χρησιμοποιώντας μια ισχυρότερη φτερωτή συμπιεστή θα εξασφαλιστεί οτι οι λεπίδες δεν κινούνται τόσο πολύ, μειώνοντας τον κίνδυνο της κόπωσης και της αποτυχίας.